Bezinning

Als_er_twee_of_drieKomende zondag is het de drieëntwintigste zondag door het Matteus-jaar. De lezingen raken aan een spannend onderwerp. Spannend, omdat het confronteert met onze zo individualistisch ingestelde tijd. Wij zijn op ons privé gesteld, we houden niet zo van door een ander ingestelde regels, we vinden het niet fijn als iemand zich met ons bemoeit…

In het Evangelie van deze zondag (Matteüs 18, 15-20) roept Jezus mensen op om elkaar (ik vertaal het een beetje) ‘bij de les te houden’. Precies, zoals de profeet Eze-chiel de opdracht krijgt om ‘boosdoeners’ tot de orde te roepen. Confronterend, als je graag zelf bepaalt wat goed of fout is…..

In deze dagen van kabinetsformatie zijn er op het gebied van goed en kwaad allerlei kwesties aan de orde. We krijgen er via kranten en TV voldoende van mee. Die van het ‘voltooide leven’ is misschien wel de meest verstrekkende. Kunnen en mogen we elkaar in deze vraagstukken bij de les houden?

Het bewuste Evangelie eindigt met de bekende zin: als er twee of drie verenigd zijn in mijn Naam, daar ben ik in hun midden. Blijkbaar mogen we God vinden waar mensen in zijn Naam samen zijn. In zijn Naam….Tja, daar kan ook weer discussie en ruzie over ontstaan.

Een wijze parochiaan vertrouwde mij eens  toe: ‘ik geloof niet meer zo in God, ik geloof meer in het goede tussen mensen’. Is dat geen prachtige vertaling van dat ‘in mijn Naam’? De woorden ‘goed’ en ‘God’ schelen immers maar één letter!

Onze parochie is in beweging. We zoeken naar de toekomst. We merken dat op allerlei manieren. Talloze vragen  en kwesties moeten worden ‘opgelost’. En zoals vaak, zijn er meer wegen die leiden naar onze parochie van de toekomst, naar de ‘Gabriel punt twee’.

Welke weg ons daar brengt is een kwestie van heel veel samen zijn en heel veel met elkaar praten, overleggen en luisteren. Waar dat gebeurt in de goede Geest – dat is: in Zijn Naam – is God zelf gesprekspartner. En als dat zo is, zou het dan niet allemaal goed komen?

Pastor Guus