Bezinning

Advent…vrede, sjaloom, salam….Vrede?

WereldvredeDonderdagmorgen,-middag, -avond 7 december…. In de auto door de parochie toerend klinkt keer op keer vanuit de autoradio: president Trump heeft Jeruzalem tot hoofdstad van Israël verklaard. Daarna allerlei commentaren. Waarom doet hij dat? Wat beoogt hij? Politiek gewin of toch…. vrede? Alle media zijn er vol van. Radio, kranten, TV, twitter, Facebook…ze besteden er veel aandacht aan. Het draait allemaal om de vraag: is vrede gediend met deze beslissing?

Zoals steeds zijn de antwoorden op deze vraag heel verschillend. Vooralsnog klinkt de stem van het ‘Nee!’- kamp het hardst. Landen rondom Jeruzalem laten zich horen. Het lijkt op partij-kiezen voor de één boven de ander. Israël vóór de Palestijnen. Het is het uitlokken van een nieuwe intifada, olie op het vuur De meeste Israëliërs zijn blij en dankbaar…. Voor hen heeft bijna een profeet gesproken, zo niet God zelf. Vanuit de rest van de wereld klinkt – veelal – diplomatieke taal, die vooral de kool en de geit van het eigenbelang wil sparen.

Temidden van al die stemmen en onder de dreiging van nieuw geweld blijft één korte reportage bij me hangen. De reporter vertelt van Joden én Palestijnen die blijven oproepen tot dialoog en gesprek, juist nu…. ‘gebruik je verstand, geef emoties niet de overhand’ zo beluister ik de boodschap. Alleen zo kan de vrede komen waarnaar zij en wij en de hele wereld al jaren uitzien. Zijn dit niet de profeten die deze - ónze – tijd nodig heeft? Jeruzalem, stad van vrede? Als een bode voor de wereld uit?

Jesaja droomde ervan, in Gods Naam: ‘Wolf en lam spelen er samen’ (Jes. 65, 25, vrij vertaald). En psalm 85 zegt het zo: “Jeruzalem, het hart van een nieuwe aarde waarop gerechtigheid woont en de goedertierenheid en de waarheid elkaar zullen ontmoeten en de gerechtigheid en de vrede elkaar zullen kussen ”. De lezingen in deze Adventstijd roepen hiertoe op. Jeruzalem kan overal zijn.

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, hoor je vaak. Hoe mooi zou het zijn, dat een voor velen onbegrijpelijke beslissing tenslotte toch ging bijdragen aan het grootste goed voor de wereld: vrede, , sjaloom, salam…..Vrede! Laten we daar naar uitzien. Wij hebben haar in handen. Een Zalige Advent!

Pastor Guus