Tijden Kerkvieringen veranderen

‘Alle verandering is geen verbetering!’, ik hoor het u zeggen. Maar daar staat ook tegenover dat je soms moet veranderen omdat de tijd dit vraagt. Na overleg in de pastorale raad is besloten om wat te gaan schuiven met de aanvangstijden van de vieringen in de geloofsgemeenschappen van onze parochie.
Tijden kerkvieringen veranderen De pastorale raad is een groep van parochianen, die uit alle geloofsgemeenschappen komen en die met grote regelmaat in overleg met pastoor Marc Oortman zijn en die samen met hem nadenken over veel onderwerpen die het pastoraat in onze parochie betreffen.

Missionaire parochie

De eerste verandering is dat de viering in de Mariakerk in Didam op de eerste zondag van de maand niet om 9.30 uur begint, maar om 11.00 uur. De voornaamste reden om dit te doen, is het gegeven dat we in het kader van de opdracht om een missionaire parochies te zijn, in de (nabije) toekomst activiteiten willen organiseren na de eucharistieviering van 11.00 uur. Dat kan inderdaad het kopje koffie zijn na de mis, maar ook een lunch met een doe-activiteit of zelfs een catechetische lezing. In de vorige editie van De Gabriël stond op pagina 22 een uitleg over de missionaire parochie. Dit betekent dat de viering in Zeddam of Beek op die eerste zondag van de maand, om 9.30 uur begint.

Vieringen zaterdagavond

Daarnaast is de aanvangstijd voor de viering op zaterdag niet langer om 19.00 uur, maar om 18.30 uur. Dit is op verzoek van vele ouderen die in de wintermaanden op zaterdagavond de vieringen in de kerk willen bezoeken. Velen gaan liever niet te laat op de avond nog over straat en vinden het prettiger om eerder op de avond naar de viering te kunnen gaan. De doordeweekse vieringen in ’s Heerenberg beginnen ook om 18.30 uur. Vervolgens ligt het in de lijn van de verwachtingen dat met ingang van 1 januari 2025 de viering in ’s-Heerenberg niet langer op de zaterdagavond plaatsvindt, maar op de zondagmorgen en dat de vieringen in Beek op de zaterdagavond zijn.

Evaluatie

Veranderingen in aanvangstijden vragen aanpassingsvermogen van iedereen. We willen echter op deze manier proberen antwoord te geven op de verzoeken van parochianen en te anticiperen op het ontwikkelen van een missionaire parochie. Vanzelfsprekend wordt er na verloop van enige tijd geëvalueerd en wordt bezien of de veranderingen het beoogde resultaat hebben gehad.

Pastoor Marc Oortman

« juli 2024 » loading...